No ładnie auto w sobotę odbieram a tu taki klops! Myślę ze na rynku polskim Skoda sprzedaje sie bdb i niestety nie wrózę spadku cen, ale gdyby tak było miałbym Elegance a nei Ambiente :evil:
[O1] Zlokalizowane stukanie pod maską.
Zwiń
X
-
Tagi: Brak
-
-
Witam,
W tym tygodniu nabyłem Octavkę 1.6/75 kW combi (przebieg 175 Kkm) z 2003r. i jest tylko jedna rzecz, która mi nie daje spokoju.
Z niesprecyzowanych dla mnie powodów, pojawiło się dziwne stukanie pod maską. Stukanie to zjawia się niezależnie czy jadę czy stoję na światłach, i po chwili znika.
Na zdjęciu zaznaczyłem w czerwonym kółku puszkę, z której wydobywa się ten hałas.
Jestem totalnie zielony w tym temacie i proszę podpowiedzcie:
1. za co jest ta puszka odpowiedzialna
2. czy można z tym jeździć czy trzeba koniecznie naprawiać?
3. może ktoś z Was miał podobny problem (na forum nie znalazłem) i jak sobie z nim poradził?
Dzięki z góry za wszelką pomoc.Załączone pliki"It's not important to be better than someone else, but to be better than yesterday."
Prof. Jigoro Kano
-
-
lec
jak dla mnie to to jest filtr paliwa, ale tam nie ma co stukac wg mnie....
wymienic mozna, majatek to nie jest w moze i rozwiaze faktycznie jakis tam problem
Komentarz
-
rimtimtim,
to filtr paliwa, może stukać denkiem o nadkole jak dostaje wibracji.
nic nie trzeba zmieniać.
prawdopodobnie trzeba trochę podgiąć tą obejmę, w której mocowany jest filtr i przestanie stukać.
ja przez 3 miechy śledziłem stukanie i okazało się że stuka ten filtr i metalowy przewód hamulcowy.
pzdr.
Komentarz
-
-
rimtimtim, spokojnie to stuka i to tak będziesz miał jak jaTylko że u mnie jak siedze w aucie tego nie słysze. Jak stoje na zewnątrz to owszełm słychać takie pukanie normalna kolej rzeczy zawór filtra węglowego pochłania opary
Marian 2, silniki 1.6 tak mają że lekko sobie pukają i tego nie zmienia się z reguły każde auto które na serwis przyjeżdża to stuka :P można to wyłączyć jeśli ktoś jeździ na gazie ale wtedy zapali nam się kontrolka checkengine
[ Dodano: Pon 24 Gru, 07 10:38 ]
lec, mylisz się to kosztuje słono w szeczgółności w ASO całość przeszło 300~400złNavi:Asus A639+mod(416@640Mhz)
Mobil:Uniden PC 68 Elite<->Sirio Performer 5000/dziurka
Komentarz
-
-
lec
Zamieszczone przez SuchyXlec, mylisz się to kosztuje słono w szeczgółności w ASO całość przeszło 300~400zł
Komentarz
-
Tak ma być, to co zaznaczyłeś to pochłaniacz oparów paliwa - na wolnych obrotach po pewnej chwili zaczyna działać cyklicznie elektrozawór w tym pochłaniaczu i jest to jak najbardziej prawidłowe.
Czasami słychać to mocniej, czasami słabiej - kwestia indywidualna egzemplarza.-= BXE Power =-
Komentarz
-
-
Dzięki wielkie wszystkim, którzy zainteresowali się moim problemem, uspokoiłem się co do tego stukania, ale na wszelki wypadek i tak sprawdzę mocowaniai napiszę czy to czasem one nie są za to całe zamieszanie winne.
Pozdrawiam wszystkich i Wesołych Świąt! :mikolaj"It's not important to be better than someone else, but to be better than yesterday."
Prof. Jigoro Kano
Komentarz
-
Komentarz